A gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet ötöd- és hatodéves növendékei főpásztorukkal, Kovács Gergellyel, valamint szemináriumi elöljáróikkal közösen tanulmányi úton vesznek részt 2024. február 11–18. között Rómában.

A tanulmányi út második napján, február 13-án kedd reggel szentmisén vettek részt a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában, amelyet a papi hivatásokért ajánlottak fel. A szentmisét követően a Szent Péter-bazilikát tekintették meg, majd a résztvevők a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumát keresték fel, ahol Melchor Sánchez de Toca y Alameda atya, a dikasztérium egyik relátora a szenttéavatási ügyek folyamatáról és mibenlétéről tartott ismertetőt az érdeklődők számára. Saját tapasztalatait megosztva arra bíztatta a látogatókat, hogy bátran kérjék Isten szolgáinak közbenjárását, segítségét.
Délután a Kultúra és Nevelés Dikasztériumába tettek látogatást. A dikasztérium, amely Ferenc pápa 2022-es rendelkezése alapján a korábbi Katolikus Nevelésügyi Kongregáció és a Kultúra Pápai Tanácsa összevonásából jött létre, azért is fontos, mivel Kovács Gergely érsek a Kultúra Pápai Tanácsánál teljesített szolgálatot. A tanulmányi út résztvevőit José Tolentino de Mendonça bíboros-prefektus köszöntötte, míg Carlo Maria Polvani altitkárhelyettes ismertette a dikasztérium működését. A jelenlevők felmerülő kérdéseire örömmel adott választ, ezt követően arra bíztatva őket, hogy legyenek bátor tanúságtevők, egymásnak testvérei, akik ugyanolyan szeretettel, gondoskodással, megértéssel viszonyulnak a hozzájuk fordulókhoz, mint ahogyan azt ők is tapasztalták.
                                                                                             Fotók: Balázs Barnabás, Kajtár Zsolt László/SIS
Kategóriák: Seminárium